13 feb / 2019

Voorbehouden handelingen voor mensen met diabetes

Snoepen terwijl je diabetes hebt. Kan dat?

We schetsen een realistisch en herkenbaar scenario. Een vrouw, voor het gemak noemen we haar Maria, is 78 jaar oud. Maria heeft diabetes type 2 en daarnaast ook Alzheimer. Haar kortetermijngeheugen brokkelt pijnlijk langzaam af. Maar wat ze nooit vergeet is de smaak van snoep, daarvan wil ze het liefst elke dag genieten. Koekjes met name! Een heel pak opeten is een koud kunstje voor Maria. Het begint met de koekjes, maar eigenlijk raakt ze alles aan wat zoet is. Het snoepgoed wordt verstopt in haar kamer, maar uiteindelijk vind ze die toch. Wat te doen met Maria? Want zoveel snoepgoed is niet goed voor iemand met diabetes. De dochter wordt erbij betrokken, want zo kan het niet langer.

Ontdek wat Maria nog meer lekker vindt

In overleg met de dochter van Maria gaan zorgverleners kijken naar een oplossing. De dochter komt met een suggestie en dat is dat Maria ook gek is op aardappels. Het liefst gepureerd met spek. Een goede middenweg, want dit heeft een stuk negatieve invloed op haar bloedwaardes. In overleg met de zorginstantie krijgt Maria nu 2 tot 3 keer per week haar favoriete maaltijd. En zo heeft Maria ook minder de noodzaak zich te vergrijpen aan snoepgoed.

Diabetes type 2 steeds beter behandelbaar

Helaas neemt het aantal mensen met diabetes type 2 toe. Een groot oorzaak is hiervan is een ongezonde levensstijl door slecht en ongezond eten en te weinig bewegen. Dank zij de medische wetenschap zijn er wel steeds betere en makkelijkere middelen beschikbaar om met diabetes te kunnen leven. Tegenwoordig is insuline spuiten zeer makkelijk en praktisch moeiteloos. Neemt niet weg dat het een ziekte is die hardnekkig is en blijvende impact heeft op het leven van een persoon.

Hypo vs. Hyper. What’s the difference?

2 termen die nauw verbonden zijn met diabetici zijn hypo en hyper. Kort gezegd komt het neer op het volgende:

Met een hypo is er te weinig suiker in het bloed en met hyper juist teveel suiker in het bloed. Bij beide gevallen kan de patient zijn of haar bewustzijn verliezen. Kenmerken van een hypo is zweten, beven en een bleekheid. Kenmerken van een hyper is overmatig plassen, veel dorst hebben en last van een droge tong.

Verpleegtechnische handelingen leren dankzij E-learning

Als zorgverlener is het erg belangrijk om precies te weten wat je moet doen in welke situatie. Stel dat iemand een flinke hypo of hyper heeft, dan is het belangrijk om kalm te blijven en logisch na te denken. Zorg dat je dat bijvoorbeeld direct weet waar de dextrose staat of de voorraad glucagon. Spreek met je team af waar je deze informatie in het zorgdossier noteert, zodat je dit makkelijk kunt vinden. En snel kunt handelen.

Dit en meer zulke praktische tips en leervaardigheden kom je te leren tijdens de e-learning cursus voorbehouden handelingen. Deze e-learning cursus voor zorg personeel bestaat uit 12 modules en wordt verstrekt door Elearningmadeeasy. Waardevol, leerzaam en vol met tips die je ten goede komen als zorgverlener.

https://elearningmadeeasy.nl/