Munda Marketing
Image default
Beauty en verzorging

WAT ZIJN MEEKERS? OORZAKEN, BEHANDELING & PREVENTIE

Mee-eters zijn een soort acneletsels die worden gekenmerkt door poriën die gevuld zijn met overtollig talg en dode huidcellen, waardoor het oppervlak van de porie oxideert, wat resulteert in een zwart uitzicht. Zwarte puntjes kunnen op bijna elk deel van het lichaam voorkomen dat door acne is aangetast, zoals het gezicht, de rug, de borst en de schouders. Ze komen echter het meest voor in het gezicht. Het duurt meestal drie tot vier weken voordat er mee-eters ontstaan wanneer het teveel aan talg onder het huidoppervlak is toegenomen, wat bij sommige mensen op natuurlijke wijze voorkomt en te wijten is aan levensstijlfactoren zoals het consumeren van zuivelproducten of het hebben van een slecht dieet.

Per definitie ontstaat een mee-eter wanneer een verstopte porie open blijft staan en de inhoud reageert met zuurstof. Deze kleine zwarte puistjes komen ongelooflijk vaak voor bij alle leeftijden, geslachten en rassen, maar zijn eigenlijk een van de drie soorten niet-ontstoken acne-laesies die comedonen worden genoemd (samen met witte mee-eters en grote puistjes!). Lees verder om te ontdekken wat ze veroorzaakt, hoe je er vanaf komt en hoe je ze kunt voorkomen. Plus, die “racebaan” littekens die ze achterlaten…

Mee-eters worden veroorzaakt door een teveel aan talg. Dit is een olieachtige substantie die ieders huid van nature produceert. Talg stroomt normaal door het haarzakje en komt naar de oppervlakte van je huid wanneer het nodig is. Wanneer te veel talg wordt geproduceerd en zich ophoopt in uw huid kan het terugstromen door het haarzakje. Als dit gebeurt, zal de talg zich vermengen met dode huidcellen en uw haarzakje verstoppen. Zodra dit gebeurt, wordt de substantie zwart als gevolg van blootstelling aan zuurstof in de lucht. Het is belangrijk op te merken dat mee-eters niet worden veroorzaakt door vuil, maar door oxidatie.

Net als de meeste andere soorten acne, komen mee-eters het meest voor in de puberteit, wanneer je hormoonspiegels in beweging zijn. Deze veranderingen kunnen leiden tot een piek in de talgproductie. Ook hogere niveaus van het mannelijke geslachtshormoon androgeen kunnen leiden tot een verhoogde talgproductie en een hogere omzet van huidcellen. Zowel mannen als vrouwen krijgen te maken met hogere niveaus van androgenen tijdens hun adolescentieperiode, maar na de puberteit worden hormonale veranderingen meestal in verband gebracht met de menstruatie, zwangerschap en het gebruik van anticonceptiepillen bij vrouwen. Een overproductie van huidcellen kan ook bijdragen tot de ontwikkeling van mee-eters als de dode huidcellen niet goed worden verwijderd en op de huid blijven liggen, waardoor de poriën verstopt raken en de huid vatbaar wordt voor acne.

Het gebruiken van korean skincare zoals COSRX kan helpen puistjes te verkommen.

https://kocosmo.nl/