Munda Marketing
Image default
Dienstverlening

De verschillende soorten isolatieglas

Wil je nieuw isolatieglas in je huis laten plaatsen? Of moet je de kozijnen in het huis veranderen? Dan kun je snel de keuze maken om je huis op een goede wijze te isoleren. Om je op weg te helpen tussen al de verschillende glazen, geven we je in dit blog artikel meer informatie over deze verschillende soorten.
 

Dubbel glas voor in je woning

In de volksmond spreekt men vaak van dubbel glas. Echter zijn er verschillende soorten dubbel glas. Daarom wordt er steeds vaker gepraat van isolatieglas. Met isolatieglas wordt er dan ook gesproken over alle verschillende soorten glas die beter bescherming bieden dan het dubbel glas of enkel glas. Dubbelglas geeft eigenlijk het type precies weer. Dubbel glas is het gebruik van twee glazen platen waar een kleine ruimte tussen zit. Deze kleine ruimte zit gevuld met lucht. Deze lucht zorgt dan ook voor een isolerende laag, waardoor de kou beter buiten blijft dan bij het gebruik van enkel glas.
 

HR en tripel glassoorten voor thuis

Alle HR- en tripel glassoorten hebben een warmte reflecterende binnencoating. Hierdoor is de isolerende werking hoger dan bij normale dubbele beglazing. Daarnaast wordt de spouw van gewone dubbele beglazing gevuld met droge lucht. Bij HR en tripel glas werkt dit net anders. Hier wordt de tussenruimte gevuld met andere stoffen, zoals argon en krypton. Deze edelgassen zorgen namelijk voor een betere isolering dan droge lucht. Deze norm is dan ook sinds 2008 in gebruik en wordt nog steeds als best isolerende optie te zien. De kwaliteit van de glazen worden daarnaast aangegeven met pluisjes. Zo is HR++ glas beter in isoleren dan HR glas.
 

Hoe weet ik welk glas ik in mijn huis heb zitten?

Als je een nieuwe woning hebt gekocht, is het natuurlijk fijn om te weten welke soorten isolatieglas je in de kozijnen hebt zitten. Om hier achter te komen is een gemakkelijk trucje. Je kunt een vlam, bij voorkeur door een aansteker, bij het raam houden als het donker is. Als je vervolgens goed kijk naar de reflectie in het raam, zie je bij dubbele beglazing 4 vlammen. Als je tripel beglazing hebt, dan heb je maar liefst 6 vlammen in de reflectie. Zie je een veranderende kleur in de reflectie? Dan heb je waarschijnlijk een laagje metaal op het glas. Dit houdt in dat er gebruik gemaakt is van HR+ of HR++ glas.