Munda Marketing
Image default
Mode en Kleding

Stop met kiezen voor goedkope wegwerpproducten

Consumentisme voor eenmalig gebruik vormt een grote bedreiging voor ons milieu. Koffiehuizen en restaurants vertrouwen vaak op “to go” bakjes die gemaakt zijn van of bekleed met schadelijke stoffen, maar het gemak van deze opties maakt ze moeilijk te vermijden. Plastic tasjes zijn ook een handige optie om boodschappen te doen en ze op te bergen, maar als ze eenmaal gebruikt zijn, belanden ze vaak in de vuilnisbak (of drijven ze rond in de oceaan).

Een ander gevaar voor ons milieu is onze gewoonte om goedkoop gemaakte produkten te kopen en ze na korte tijd in de vuilnisbak te gooien, in plaats van ze van hoge kwaliteit te kopen en ze te repareren als ze tekenen van slijtage beginnen te vertonen. Onze grootouders gooiden hun schoenen of stofzuigers niet weg als er een krasje op kwam of ze niet meer werkten – ze brachten ze naar binnen om gerepareerd te worden.

Onze maatschappij heeft de band met die gewoonte grotendeels verloren. In plaats daarvan klampen we ons vast aan wat nu minder kost en wat het gemakkelijkst is.
Dit zijn gewoonte-kwesties, en het goede nieuws is dat gewoonten doorbroken kunnen worden. Maar het doorbreken van gewoonten is moeilijk en nog moeilijker als de gewoonten uit gemakzucht zijn ontstaan. Verantwoordelijke consumenten kunnen helpen andere consumenten tot verantwoorde praktijken aan te zetten, maar als bedrijven hun middelen gebruiken om het systeem door elkaar te schudden, kan echte vooruitgang worden geboekt.

Ben jij ook op zoek naar duurzame kleding die langer meegaat en die je niet na een paar keer dragen weg hoeft te gooien? Kijk dan eens bij duurzame kledingmerken zoals ADUH.