Munda Marketing
Financieel

De voor- en nadelen van een annuïteitenhypotheek

Als je vandaag de dag een huis koopt dan zal een deel van je lening vaak een annuïteitenhypotheek zijn. Dit is een hypotheek die je al tijdens de looptijd aflost. Dit is dus wat anders als een spaarhypotheek, waarbij je gedurende de looptijd een bedrag bij elkaar spaart dat je aan het eind van de looptijd inzet om je woning geheel of gedeeltelijk mee aflost. Voor de annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de hele looptijd een vast maandbedrag. Eerst is dat vooral rente, naarmate het hypotheekdeel wordt afgelost betaal je steeds meer aflossing en minder rente.

Geld lenen voor de aankoop van een huis

De belangrijkste lening voor veel mensen is de hypotheek voor hun eigen woning. Wil je geld lenen voor de aankoop van een woning dan is dit iets waar je je goed over moet laten informeren. Je kunt online al hypotheken vergelijken om te zien bij welke geldverstrekker je misschien zou willen lenen. Er kunnen grote verschillen zitten in hypotheken en omdat het doorgaans over grote bedragen gaat kan dat over de gehele looptijd duizenden euro’s schelen die je meer of minder betaalt aan de aflossing ervan. Daarom is het verstandig om niet over één nacht ijs te gaan.

Hoe gaat het als ik een ander huis ga kopen?

Als je al eerder een huis kocht dan heb je waarschijnlijk al een hypotheek. Bij de aankoop van een andere woning kun je deze lening oversluiten. Dit is vaak gunstig omdat je op die manier gebruik kunt maken van voordelen die je al had en die nu wellicht niet meer gelden, zoals bijvoorbeeld een deel aflossingsvrij. Nieuwe hypotheken mogen niet meer aflossingsvrij worden afgesloten, omdat het niet verantwoord wordt geacht dat je na de looptijd van je hypotheek met een restschuld blijft zitten.

Waarom moet ik een deel van mijn hypotheek verplicht aflossen?

Vroeger kon je voor de aankoop van een huis soms een volledig aflossingsvrije hypotheek krijgen. Toen in 2008 een grote financiële crisis uitbrak werden deze regels aangescherpt. De risico’s dat huizenbezitters in de problemen komen werden daardoor flink verkleind. Het gevolg was wel dat je minder kunt lenen voor de aankoop van een woning en dat je de lening in de meeste gevallen uiteindelijk geheel moet aflossen. Voor alleenstaanden met een modaal inkomen wordt het daarom steeds lastiger om een koopwoning te vinden. Dit heeft ook te maken met de fors gestegen huizenprijzen.

https://www.leningen.nl/