16 nov / 2016

Uw huis beveiligen?

Een huis is een plek waar jij, en jouw gezin zichzelf beschut kunnen voelen. Veiligheid en geborgenheid maakt van een verblijf een thuis. Helaas zijn er ook ongewenste “gasten” die zonder uitnodiging een kijkje komen nemen, bij voorkeur als je niet thuis bent. Dagelijks vinden er in Nederland pakweg 200 inbraken plaats. Een roof leidt niet alleen tot verlies van bezittingen, het is tevens een emotionele gebeurtenis met een grote impact op het hele gezin. Bescherm jouw eigendommen, familie en privacy door je woning goed te beschutten.

Beveilig de huis

  • Houd struikgewas en gewas laag. Inbrekers verschuilen zichzelf graag achter grote begroeiing, door de vegetatie kort af te snoeien is er geen plek om te verschuilen.
  • Let bij aankoop van sloten (of beheersing op de huidige sloten) of er een SKG *** logo op staat. Die bezitten een cilinder die afbreekt als een rover dit wil verwijderen. Sloten met een lagere waardering zijn altijd beter dan ongekeurde sloten.

·       Let op met Social Media

 

Maak jouw verblijf veiliger

Met een aantal relatief probleemloze middelen kan jouw huis een stuk veiliger worden. Plaats inbraakwerende sloten met keurstempel, breng een alarmsysteem aan en zorg dat jouw verblijf er altijd bewoont uitziet. Let ook op het gedrag van het hele gezin. Sluit altijd alle deuren en ramen, eveneens als je maar even de poort uitgaat, laat sleutels niet binnen het slot zitten en leg geen waardevolle goedjes binnen het prospect. Open niet zomaar de deur voor allemaal en laat risicoloos geen vreemdeling individuen binnen. Deze zijn kleine gedragsveranderingen die weinig moeite kosten en de veiligheid van jouw verblijf veel zullen verhogen.

Beschermd op verloftijd

 

Tips bij en na een inbraak

  • Om de afdingen effectief te regelen, en om de emotionele gezondheid van jezelf en jouw familie te beloven kan het raadzaam zijn na een diefstal contact op te nemen met Slachtofferhulp via 0900 0101. Zij kunnen advies bezorgen en hulp bieden bij zowel emotionele verwerking als de juridische afhandeling.
  • Geen enkele beveiliging van jouw verblijf kan honderd percent effectief zijn. Maak daarom foto’s van alle waardevolle goedjes inbegrepen serienummer en sla dit veilig op (bv. in de Cloud). Zelfs indien de assurantie deze niet accepteert kunnen dit handelsgoederen reeds bij het politiedepot zijn ingenomen.

Maak gebruik van de laatste technologie

Je kunt je huis tegenwoordig beschutten met technologie waar James Bond jaloers op zal zijn. De verzachting op een schemerschakelaar plaatsen is de eerste stap. Let bij een inbraakalarm op een Borg-gecertificeerde hoofdbureau. Daarmee mag je melding doen bij de politie en je komt bestaanbaar binnen aanmerking voor een discount op de inboedelverzekering. Je kunt camera’s plaatsen voor de voordeur in combinatie met een deurbel. Kies een systeem met een groothoeklens voor een royaal beeld. Je kunt eveneens kiezen voor een internet camerasysteem waarmee je zelfs op vrijaf je eigen huis binnen de gaten kunt houden. Sommige systemen werken met bewegingsmelders die automatisch noodsignaal slaan en beelden van inbrekers op kunnen nemen. Je kunt eveneens de sloten vervangen door uniek sloten die je alleen met een vingerafdruk of smartphone code kunt openen.

Je staat er niet alleen voor

Als je een adequaat contact hebt met de buurt is het verstandig contact te zoeken en jezelf aan te sluiten bij Buurtpreventie, of dit op te uitlijnen. Alle buurtbewoners bezitten baat bij een veilige milieu. Maak afspraken over sociale beheersing, deel telefoonnummers om elkaar van verdachte situaties op de hoogte te stellen en vraag bij een wijkagent of gemeentelijke wijkcoördinator na of er een inbraakpreventieprogramma bestaat. Hierbij kan Social Media zoals een Whatsapp groep juist heel handig zijn.

·       Project privé

Individuen met een camper zetten dit vaak het weekend voor de verloftijd aan de voordeur. Als de camper weg is weet iedereen dat ze op verlof zijn. Inbrekers binnen de buurt weten dat eveneens. Hang het niet aan de hoge klok indien je gaat vertrekken.

Stap binnen het stamhoofd van de crimineel

·       Op zoek naar zwakke punten

Je hebt het iedereen voor elkaar; sloten op de deuren, noodsignaal op het raam. Er komt niemand in. Dat klopt, jouw honk zit potdicht, en je schuurtje? Dit is een gelaten uit de praktijk; Een jong stel woonde binnen een leuk rijtjeshuis in een drukke volksbuurt. De rijwiel stond in de schuur, de deur was netjes op slot. Op een morgen was de rijwiel achterwege, de deur was nog afgesloten. De struikrover had gezien dat de achterwand van de schuur bij het achterpad voetgewricht één dun gipspaneel was en kon deze zo aan de flank bouwen.

gebroken sleutel