Munda Marketing
Image default
Verenigingen

Tips tegen die vervelende studiekeuzestress

Het is heel normaal dat je stress ervaart wanneer je een studiekeuze Amsterdam moet maken. Het kan namelijk zo zijn dat je echt niet weet wat je wilt worden. Je hebt simpelweg gewoon geen idee hoe je leven er over 5 of 10 jaar uit moet zien. Gelukkig ben je niet de enige op de wereld die dit probleem kent. Het is namelijk een groot probleem onder veel jongeren. De meeste volwassen geven de schuld aan de grote hoeveelheid studies. Anderen zeggen juist dat middelbare scholen leerlingen niet goed voorbereiden op de toekomst en dus ook op studiekeuzes. Gelukkig bestaat er hulp bij studiekeuze. 

Ga lekker op pad en onderzoek  

Het is belangrijk dat je als examenleerling op pad gaat. Je moet actief zoeken naar je studie. Je moet niet alleen maar zoeken op het internet naar informatie. Natuurlijk is dat ook een goed idee maar zie dit meer als een eerste stap. Wanneer je je georiënteerd hebt via het internet, is het een kwestie van oriënteren in de werkelijke wereld. Ga bijvoorbeeld naar informatiemarkten, onderwijsbeurzen of meeloopdagen. Bij een meeloopdag bijvoorbeeld proef je echt de sfeer van je studie omdat je simpelweg een dag studeert. Daarna is het een kwestie van het onderzoeken naar je talenten. Kan je bijvoorbeeld goed muziek maken? Kijk dan naar het conservatorium. Ben je goed in biologie? Kijk dan naar de studie biologie. 

Durf te dromen 

Eén van de belangrijkste tip is de tip: durf te dromen. Veel examenleerlingen hebben een droom. Je wilt bijvoorbeeld journalist in New York worden, je wilt de Nobelprijs winnen of je wilt een medicijn ontwikkelen voor een dodelijke ziekte. Hoewel mensen in je eigen omgeving zullen zeggen dat dit allemaal niet mogelijk is omdat de kans dat het lukt nihil is, moet je weten dat het helemaal niet waar is. Hoe weten zij dit? Waarom zou je het niet eens proberen? Zorg er dus voor dat je dromen achterna gaat. Het is namelijk jouw leven en jouw toekomst. Doe wat je leuk vindt en maak er wat van! 

Buiten Nederland kijken 

Wanneer je naar studies kijkt, kijk je vooral naar Nederlandse studies waarschijnlijk. Maar de wereld is veel groter dan Nederland alleen. Je kunt namelijk ook verder kijken naar de rest van de wereld. Zo zijn er genoeg organisaties die jou hierbij kunnen helpen om jouw studietijd in het buitenland een geweldige tijd te maken. Je kan er ook voor kiezen om juist een stage in het buitenland te doen. Je hebt namelijk bij veel studies in Nederland de kans om naar het buitenland te gaan. Wil je dit heel graag? Twijfel dan zeker niet en neem het risico. Je hebt gegarandeerd een geweldige tijd en geen spijt! 

 

https://septemberadvies.nl/studiekeuze-amsterdam/