Munda Marketing
Image default
Bedrijven

Hoe voorkom je voorraadtekorten- en overschotten?

Hoe voorkom je voorraadtekorten- en overschotten?

Om voorraadtekorten- en overschotten te bepalen is het goed om de opgeslagen voorraad op orde te brengen. Dit doe je door elk artikel in jouw magazijn handmatig te tellen. Dit is een intensief proces, maar met een goede organisatie is dit snel en efficiënt uit te voeren. Het is daarnaast een goede investering in jouw magazijn. Met een goed voorraadbeheer voorkom je namelijk voorraadtekorten- en overschotten.

Voorraadtekorten- en overschotten: fysieke voorraad opmaken

Om te achterhalen of jouw voorraadbeheer op orde is, is het essentieel dat je nauwkeurig weet wat er in jouw magazijn opgeslagen ligt aan goederen. Dit heet ook wel de fysieke voorraad. Tijdens dit proces worden producten handmatig geteld en genoteerd. Door een goed inzicht in de voorraad, wordt de productiviteit binnen jouw magazijn verhoogd. Daarnaast worden fouten opgespoord en onderzocht om deze in het vervolg te voorkomen. Omdat alle producten stuk voor stuk worden geteld, controleer je tevens meteen de staat van de goederen. Een goed voorraadbeheer is onmisbaar voor elk bedrijf met een magazijn.

Waarom voorraadtekorten- en overschotten vermijden?

Wanneer er sprake is van een voorraadtekort kan een bedrijf niet voldoen aan de gevraagde hoeveelheid binnen een geplaatste bestelling. Dit heeft negatief effect op de verkoop en de klanttevredenheid. Hoewel een voorraadoverschot in eerste instantie niet klinkt als een complicatie, is dit ook niet bevorderlijk voor een bedrijf. Dit resulteert namelijk in een overvol en onoverzichtelijk magazijn. Bovendien is te veel voorraad duur. Huur-, onderhouds- en personeelskosten bespaar je door je voorraad zo minimaal mogelijk te houden.

De gevolgen van een voorraadtekort

Een risico dat je als bedrijf kan lopen bij een voorraadtekort is een stijging van de logistieke kosten. Wanneer er niet genoeg voorraad is voor de opslag die bekostigd moet worden, zal de uitgaande geldstroom hoger liggen dan de inkomende. Dit heeft zeer negatieve gevolgen voor een bedrijf. De kans op het draaien van verlies neemt aanzienlijk toe wanneer een verkoop niet kan worden nagekomen. Tevens kan een voorraadtekort het imago van jouw bedrijf schaden. Wanneer een product niet op voorraad is, ontstaat er een verlies aan vertrouwen en zullen klanten sneller overstappen naar een concurrent.

Een voorraadoverschot is ook niet gunstig

Ook voorraadoverschotten kunnen leiden tot verhoogde logistieke kosten doordat er meer opslagruimte en personeel nodig is om deze goederen op te slaan. Wat echter het meest nadelig is aan een voorraadoverschot is het overzicht kwijtraken en daarmee de foutenlast verhogen. Zo zijn producten lastiger te traceren door overvolle gangpaden en schappen. Daarnaast neemt door het gebrek aan overzicht de kans op het maken van vergissingen, bij het orderpicken of het verzenden van een bestelling, toe. Ook dit kan ertoe leiden dat klanten zich sneller wenden tot concurrenten.

Het nut van een WMS systeem

Om een goede voorraadbeheer na te streven, en daarmee voorraadtekorten- en overschotten te voorkomen, is een volledige controle over jouw magazijn essentieel. Dit kan door extra personeel in te schakelen, maar ook door middel van een systeem. MontaWMS heeft een WMS systeem ontwikkelt dat jouw volledige magazijn automatisch beheert, coördineert en optimaliseert. Op die manier worden alle logistieke werkzaamheden uit handen genomen en krijg jij 24/7 realtime inzicht in jouw voorraad en opslag.