Munda Marketing
Image default
Aanbiedingen

De ultieme begrippenlijst voor dubbel glas: alles wat je moet weten

Als je overweegt om dubbel glas te installeren in je woning, kom je al snel een hoop vakjargon tegen. Wat betekent U-waarde? Wat is het verschil tussen HR++ en triple glas? Om je wegwijs te maken in de wereld van isolerend glas, hebben we een handige begrippenlijst samengesteld. Zo kun je goed geïnformeerd de stap maken naar een comfortabeler en energiezuiniger huis.

Soorten Dubbel Glas

Standaard Dubbel Glas
Dit is de basisvorm van dubbel glas, bestaande uit twee glasplaten met daartussen een luchtspouw. Het biedt betere isolatie dan enkel glas, maar is minder efficiënt dan de nieuwere varianten.

HR Glas
HR staat voor Hoog Rendement. Deze term verwijst naar de verbeterde isolerende werking van het glas dankzij een speciale coating en een vulling van edelgas (meestal argon) in de spouw.

HR+ en HR++ Glas
Deze glassoorten hebben een extra coating en een spouw gevuld met nog meer edelgas, wat zorgt voor nog betere isolatie. HR++ is momenteel een van de meest gekozen soorten dubbel glas.

Triple Glas
Ook bekend als HR+++ glas, bestaat uit drie glasplaten met twee isolerende spouwen. Dit is de top in isolerend glas en wordt vaak gebruikt in passiefhuizen en zeer energiezuinige woningen.

Belangrijke Kenmerken

U-waarde
De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil door het glas verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Spouwbreedte
De afstand tussen de glasplaten in dubbel glas is de spouwbreedte. Deze kan variëren en heeft invloed op de isolatiewaarde. Een bredere spouw betekent meestal betere isolatie.

Coating
Een dunne metaallaag, vaak van zilver, aangebracht op een van de glasplaten. Deze coating reflecteert warmte terug naar binnen en draagt bij aan de isolerende eigenschappen.

Edelgas
In plaats van lucht wordt soms een edelgas zoals argon, krypton of xenon in de spouw gebruikt, omdat deze gassen een lagere warmtegeleidingscoëfficiënt hebben.

Voordelen van Dubbel Glas

Energiebesparing
Door de goede isolatie van dubbel glas bespaar je op je energierekening, omdat je minder hoeft te stoken om je huis warm te houden.

Comfort
Dubbel glas vermindert tocht en koudeval bij ramen, wat zorgt voor een aangenamer binnenklimaat.

Geluidsisolatie
Dubbel glas kan ook helpen om geluid van buitenaf te dempen, wat vooral prettig is in lawaaierige omgevingen.

Waardevermeerdering van je woning
Een woning met dubbel glas is vaak meer waard en aantrekkelijker voor potentiële kopers.

https://www.glasgigant.nl/